Jacquesson Cuvée No 739

439.00kr

Storlek: 750ml
Druvor: Chardonnay 57 %, Pinot Meunier 22 %, Pinot Noir 21 %
Alkoholhalt: 12%
Årgång: NV
Land: Frankrike
Sortiment: Beställningssortiment
Producent: Jacquesson et Fils
Kategori: Champagne

Vinet:

Cuvée 739 är yngre i stilen än sin föregångare men fortfarande elegant och stram i stilen med toner av gröna äpplen, gul frukt & mineraler. Ren och snygg frukt där doften har inslag av rostat bröd. Torr, elegant och fruktig smak. Allt mynnar ut i en lång och komplex eftersmak.
Vinet har vinifierats som vanligt genom att det fått ligga på sin jästfällning. Regelbunden bâtonnage genomfördes. Ingen filtrering har genomförts innan buteljering och Jacquesson använder minimal dosage, denna Cuvée endast 3,5 gram. Anledningen är att de vill att deras frukt ska framhävas så ren och opåverkad som möjligt och att stilen ska vara torr och frisk. Filosofin är att bra år används lite dosage, sämre år lite högre dosage men fortfarande låg i jämförelse. 2011 ligger som bas till Cuvée 739 och 31% av den slutliga blenden består av reservviner.
Passar utmärkt som aperitif eller varför inte till en hummersallad.

Producenten:

Jaquesson en av de allra bästa champagnehusen. 3 stjärnor av La Revue de France!! (Le Classement de la Revue du vin de France) Endast 5 champagnehus har fått detta erkännande tidigare, nu är de 6! Det finns 4 nivåer. Ingen stjärna, en, två eller 3 stjärnor, där tre är den hösta utnämningen. I Champagne har följande hus fått tre stjärnig status : Bollinger, Egly-Ouriet, Jacquesson, Krug, Salon och Selosse. I Frankrike totalt har endast 56 vinhus tre stjärnig status! Jacquesson är senaste tillskottet i denna imponerande samling av topp producenter. Champagne för vinälskare Jacquesson & Fils finner man i den lilla champagne byn Dizy som ligger strax norr om Épernay. Jacquesson är ett av de äldsta champagnehusen och grundades redan 1798. Jacquesson hade redan från början stor framgång, till vilket inte minst Napoleons gillande bidrog till som vid ett besök hos Jacquesson belönade dem med en guldmedalj för deras vackra källare. Främsta exportmarknad blev till en början Amerika och England. Redan 1867 sålde Jacquesson över en miljon flaskor, men efter Adolphe Jacquessons död började huset tappa försäljning. Leon de Tassigny tog över 1920 och köpte de fina vingårdar man i dag äger än idag i Avize, Aÿ, Dizy och Hautvillers. Den verkliga guldåldern började när Jean Chiquet köpte företaget 1974 och idag drivs företaget av hans två mycket målmedvetna söner vinmakaren Laurent och Jean-Hervé som är Jacquessons ansikte utåt och ansvarar för all försäljning och marknadsföring. Laurent och Jean-Hervé älskar vin och för dem var det bara den högsta möjliga kvalitén som gällde. Ett av vinerna har de beskrivit som: ”ett underbart vitt vin som råkar vara mousserande” Jäsning av grundvinet sker på gamla ekfat och lång lagring före andra jäsningen på butelj och till slut med extremt låg sockerhalt i sin dosage vilket är grunden för husets lite stramare och mycket elegantare viner. För non vintage-vinet införde man för några år sedan en cuvée beteckning, som ger konsumenten ett bättre grepp om hur gammalt vinet är och vad som ingår i blenden. Tanken var att Jacquessons standard champagne varje år inte behövde smaka på exakt samma sätt, likt all annan standard champagne på marknaden men ska vara av högsta möjliga kvalité utifrån tillgången och kvalitén på vad man har i källaren. Därför kan såväl druvsammansättningen som de andelen olika årgångarna skifta i de olika cuvéerna. Basen i blenden utgår ifrån en specifikt årgång så det är viktigt att hålla koll på de olika cuvéerna, första som gjordes var Cuvée 728, följt av Cuvée 729 osv….just nu är det Jacquesson Cuvée 739 som gäller.
Artikelnr: 743601 Kategori: Tagg: