Prova vin

Att prova vin – eller konsten att resa genom smak och doft!

Vi älskar att prova vin och gör det ofta och mycket. Det är givetvis vårt jobb men även en sann glädje! Vin är njutning och livskvalité och oavsett om du dricker ditt vin till vardags eller till fest eller högtid bör man alltid börja med att ge vinet några minuter koncentrerad eftertanke.Det ljuvliga med vin är att det är som en pirrig förälskelse, det kan vara härligt lockande och livligt & förgängligt som livet själv. Det finns bara ett sett att bli bra på att prova vin och det är att prova mycket vin. Ofta. På så vis bygger du upp ditt doft och smakregister och nya dörrar öppnas ständigt. Vin är en passion och om du inte älskar vin kan man aldrig riktig förstå ett vin. Vin är inte statiska. Vin är som människor, unga och gamla, intressanta och en del förutsägbara. Dom har en själ, ett ursprung och en historia – allt knutet inne i en flaska som väntar på att bli öppnad.

Vin föds, utvecklas och dör precis som vi. En fascinerande dryck som ständigt lär oss nytt. I vin blir man aldrig fullärd, utan det är som att resa genom hela livet. Hur man börjar är enkelt, hur du fortsätter och förvaltar dina kunskaper väljer du själv. Bara du sätter gränser för vad och hur mycket du vill prova.

Har du svårt att komma igång är det bäst att hålla det enkelt, samla några vänner och prova max 3-4 viner mot varandra. Dofta, jämför, notera, smaka och njut. Att prova olika druvor mot varandra är ett roligt sett att börja prova vin eftersom druvor är som olika människokaraktärer. En del druvor är flörtiga och lättillgängliga andra kärva och uppnosiga, vissa druvor låter sig lätt formas av sin vinmakare, andra stretar ständigt emot. Innan du provsmakar dina viner doftar du på vinet och registrerar färgen. Innan du ens hunnit få ditt vin mot tungan får du en mängd information. Du kanske redan på doften gissar druvan, känner ekfatslagringen som ett stråk av vanilj eller kanske petroleum som för tankarna till Riesling. Även färgen och densiteten på ditt vin kan skvallra om druva, lagring, årgång och så vidare. Vad du sedan finner för dofter och smaker i just ditt vin vet bara du för du har ditt eget doft och smakregister och det är unikt precis som vinet i ditt glas.

 

Här kommer vi fortsätta skriva om vinprovning under hösten och vintern och svara på alla frågor som rör vin. Maila oss på info@vinovum.se

Nedan följer några bra vinprovar-viner. Tre olika druvor varav en druva från två olika länder…Våga prova & Enjoy!

  1. Main Street Chardonnay Här hittar du en rik, fruktig och tropisk doft med inslag av citrus, äpplen, nötter och fat. Smaken är fruktig, livlig med inslag av päron, citrus, äpple, nötter och fat. En lång, nötig och krämig eftersmak.
  2. Charles & Charles Riesling 100% Riesling. Årgången 2015 erbjuder toner av lime, aprikos, vit persika, skiffer och en underbar hög mineralitet.
  3. Saronsberg Viognier Vinet har en ljusgul färg, med smaker av honung, päron, aprikos och blomster. Med en fyllig, silkeslen och en något kryddig karaktär finns toner av gula frukter, ek och ett balanserat och friskt avslut.
  4. The Hermit Crab Vinet har en spännande doft av stenfrukt, söt ananas och en underton av ingefära. Smaken är generös och smakrik med toner av persika, nektariner men med en twist av citrusskal som utvecklas i munnen till mer salta smaker av mandel och kryddor för att sedan avslutas med en välbalanserad finish.

prova-vinbild-hemsida